Varmt välkommen

Share Button

Jag red en gång på en Baktrisk kamel längs Sidenvägen genom  Centralasien. Karavanen tog sig sakta upp  genom bergen och över slätterna i Kirgizistan, Tadjikistan och Uzbekistan. En enda väg som slingrar sig genom ett vindpinat landskap, upp för karga, kalla bergstoppar, genom dalgångar strödda med vittrande, bruna klippblock.

På en smal väg mötte vi två män och en get. De log, tog fram en liten skål som de fyllde med vodka, och så drack vi alla ur samma bägare. Sedan klappade de mig på axeln, och sa ”Jorden är rund. Vi ses igen,” innan de vandrade vidare.

Varför bär jag med mig det minnet? För att den lilla ceremonin var så välkomnande, överraskande och underbar. Vi fick ett möte bortom ord, en stunds vila, några skratt och leenden, en handskakning innan vi gick vidare åt varsitt håll. Deras öppenhet värmde mig innan karavanen fortsatte genom ett sargat, våldsamt land långt borta från mitt egna hem.

Du kanske känner igen den känslan av ovisshet om du någonsin kommit in i en butik, öppnat dörren till ett mötesrum, börjat första dagen på ett nytt jobb eller flyttat till en ny stad. I den nya miljön är allt obekant, spännande men också otryggt.

Att välkomna främlingar med värme sprider trygghet och tar fram det bästa i oss alla. Något så enkelt som att sätta sig ner tillsammans och dela med sig av något man är tacksam för kan vara början på en lång vänskap.

Vad har du för erfarenhet av att välkomnas in i nya sammanhang? Hur välkomnar du själv främlingar i ditt hem?

Share Button

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>