Tolka snön, finn djuret

Share Button

En vinter som denna är en njutning för dig som är nyfiken på vilka djur som finns i din närhet, och vad de gör så här års. Att följa en spårlöpa i snön kan ge många svar och en härlig naturupplevelse. Här är några tips som kan hjälpa dig komma så nära djuren att du ser dom.

1. Se till att alltid spåra mot vinden, så din doft inte avslöjar dig.
2. Klä dig tyst–undvik helst moderna plagg, skaljackor, gore-text, etc.. Ylle är oslagbart.
3. Välj ett spår, och fokusera på att följa det—det är lätt att bli förvirrad av allt man ser i snön.
4. Gå långsamt och undvik att stressa djuret—att spåra i löpans riktning innebär ett ansvar från den som spårar att ta hänsyn till djurets välbefinnande, särskilt om vintern då marginalen mellan liv och död är liten.
5. Ta med dig massäck och varm dryck—när man följer en spårlöpa är det lätt att bli uppspelt och tappa uppfattningen om tid. Under pausen kan du fundera på vad djuret äter så här års, och var det sover.

Med dessa enkla tips ökar du sannolikheten att skapa ett djupt förhållande till ett enskilt djur. Så nästa gång du ser en löpa i snön, kom ihåg att vid löpans slut finns det en tass eller klöv. Det gäller bara att ta sig dit utan att bli upptäckt.

Lycka till!

Share Button

Comments

 1. says

  Tack för tipsen. Jag bor i Quebec i Kanada och både djur och snö finns det gott om men jag blev ofta virrig när jag förökte följa flera spår på en gång. Ett djur och ett andetag i taget….Tack Miki.

 2. says

  En annan variant är annars att mata alla djurtyper som finns i närheten så att man kan se dem från köksfönstret.
  Så spårar de lata skogsälskarna i Brunskog. ;)
  Men kom ihåg bara att rådjur dör av hö. Renfoder eller ensilage ska de va.

  Hoppas allt är bra med er.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>